banner

Categorie: gezondheid - links overzicht


- Bereken BMI

Het belang van gezonde voeding in combinatie met sporten

Wanneer je actief bezig bent met het beoefenen van een duursport, spelsport of krachtsport is het noodzakelijk dat je voeding hierop wordt aangepast. Gezonde voeding kan er namelijk voor zorgen dat het beste uit je lichaam gehaald wordt. Het is dan ook van belang dat er in deze gezonde voeding bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid koolhydraten zitten om je die extra prestatie boost te geven.

Gezonde voeding bij het sporten Om alles uit het sporten te halen is het van belang dat je je voeding aanpast op de hoeveelheid sport dat je doet. Wanneer je meer sport heb je net dat beetje extra energie nodig, wat uit je voeding gehaald kan worden. Afhankelijk van verschillende factoren wordt er bepaald hoeveel eiwitten, calorieën en koolhydraten je per dag binnen moet krijgen. Een aantal bepalende factoren hiervoor zijn:
- Geslacht
- Lichaamsbouw
-Lengte
-Soort en hoeveelheid sport

Het is belangrijk dat je lichaam voldoende energie binnenkrijgt om de work-out of training te doorlopen. Een belangrijke leverancier van energie zijn koolhydraten, die ook belangrijk zijn bij spierherstel en het aanmaken van spierweefsel. Denk hierbij echter wel aan de juiste koolhydraten. Zo moeten de snelle suikers worden vermeden en zal dit vervangen moeten worden door volkoren producten en fruit. Voorbeelden van deze vervangende koolhydraten zijn teff, bananen, appels, broccoli, kikkererwten, zilvervliesrijst, volkoren brood en volkoren pasta.

Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt wanneer je je voeding goed wilt combineren met sporten. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van je spieren en andere lichaamsweefsels. Ze leveren namelijk aminozuren, wat goed is om spierpijn te verminderen en de spiergroei te stimuleren. Om te herstellen en spiergroei mogelijk te maken moeten er voldoende eiwitten binnenkomen. Hoeveel je precies binnen moet krijgen hangt af van welke soort sport er beoefend wordt en op welk intensiteitsniveau.